ACUPUNCTUUR

Interview over Acupunctuur met Céline 

 

Oorsprong

Acupunctuur is een medische complementaire techniek, die historisch gezien haar oorsprong meer dan 2000 jaar geleden vindt in de Traditionele Chinese Geneeskunde.
Het doel is een therapeutisch effect te bekomen door stimulatie van bepaalde specifieke punten op het menselijk lichaam met behulp van steriele naalden.
Acupunctuur wordt ondertussen erkend door de WHO (World Health Organisation) als een effectieve en kostenbesparende geneeswijze.

Meridianen

Ons lichaam kent niet alleen bloedvaten en zenuwbanen, maar wordt ook doorkruist door energiebanen. Deze energiebanen worden meridianen genoemd. Op deze meridianen liggen acupunctuurpunten. Deze punten zijn door de jaren heen empirisch vastgelegd. De acupuncturist gebruikt fijne steriele naaldjes om deze acupunctuurpunten aan te prikken.

Pijn

Pijn is een energieblokkade en situeert zich altijd in één of meerdere meridianen. Door het aanprikken van de acupunctuurpunten wordt de energiestroom in de meridianen hersteld en verdwijnt de pijn.
Het is wetenschappelijk bewezen dat acupunctuur pijnstillende stoffen vrijmaakt in onze hersenen, namelijk endorfines.
Zij maakt dus gebruik van de natuurlijke pijnstilling die reeds in het lichaam aanwezig is.

Een treffende vergelijking

De meridianen die ons lichaam bevloeien kan je vergelijken met een soort van rivieren netwerk. Dit netwerk kan verstoord worden door invloeden van buitenaf (virus, bacterie, koude,...) of stress, trauma's, overbelasting,...
Deze verstoring creëert een soort van stuwdam, de energie hoopt zich op en wordt geblokkeerd. Dit geeft een verstoring in het netwerk en kan problemen geven ter plaatse van de blokkade maar ook op andere locaties. Hoe langer deze blokkade aanwezig blijft, hoe meer problemen er kunnen ontstaan. De meridianen functioneren immers als communicerende vaten. Een exces in de ene meridiaan, kan overgeheveld worden naar een andere meridiaan. Een tekort kan ervoor zorgen dat de energie van andere meridianen wordt geconsumeerd.

De taak van de Acupuncturist

Het lichaam beschikt over het vermogen om zelf te herstellen, homeostase. Dit zelfherstellend vermogen kan deze blokkades oplichten, waardoor het geneest en terug in balans komt.
Als dit niet vanzelf lukt, en er klachten ontstaan, kan acupunctuur dit verstoorde evenwicht terug herstellen. Na een poos is het lichaam voldoende in balans om de functie van zelfherstellend vermogen terug over te nemen.
Acupunctuur behandelingen zijn met andere woorden niet eindeloos. Bij chronische klachten kan het zijn dat een onderhoudsbehandeling aangewezen is, als preventie tegen pijn opstoten.
De taak van de acupuncturist is het weghalen van deze blokkade(s). Zo verdwijnt de pijn of andere klachten(slapeloosheid, misselijkheid, jeuk, huiduitslag, hoesten, gespannen gevoel,...). Bovendien zijn de meridianen met de organen verbonden waardoor de acupuncturist de mogelijkheid heeft de organen gezonder te maken, de immuniteit te verhogen, en geest en lichaam te harmoniseren.
Het is echter wel zo, hoe langer de klacht aanwezig is, hoe dieper de blokkade(s) geworteld zijn en hoe langer het herstelproces kan zijn. 

West en Oost hand in hand

In de praktijk vind ik het als acupuncturiste en verpleegkundige zeer belangrijk dat Westerse en Chinese geneeskunde, waar acupunctuur deel van uitmaakt, hand in hand gaan.
Zo worden immers de beste resultaten bereikt, in het belang van de patiënt. 
 
Vandaar is het aan te raden contact te onderhouden met uw behandelende geneesheer of huisarts.

Links

Belgian Acupuncture Federation -BAF
www.acupuncture.com
VUB-Onderzoek naar acupunctuur als behandeling voor whiplash