top of page

VRAGEN

Interview over Acupunctuur met Céline 

Interview met Céline over Acupunctuur&de vrouwelijke cyclus

Doet het pijn?

De steriele acupunctuurnaalden zijn zeer dun, ongeveer zoals een haar. Dus veel dunner dan een doorsnee injectie- of infuusnaald.
Het inbrengen gebeurt vrijwel pijnloos.
Als de energie ernstig geblokkeerd is, kan het dat bepaalde punten gevoeliger zijn.
Heb je een medische voorschrift nodig?
Je hebt geen medisch voorschrift nodig om een acupunctuur behandeling te starten.
In de praktijk vind ik het als acupuncturiste en verpleegkundige zeer belangrijk dat Westerse en Chinese geneeskunde, waar acupunctuur deel van uitmaakt, hand in hand gaan.
Zo worden immers de beste resultaten bereikt, in het belang van de patiënt. Vandaar is het aan te raden contact te onderhouden met uw behandelende geneesheer of huisarts.

Waar worden de acupunctuurnaalden geplaatst?

De steriele acupunctuurnaalden kunnen in acupunctuurpunten over het ganse lichaam geplaatst worden. 
Ik werk volgens de balansmethode van Dr Tan en bijgevolg worden vooral punten ter hoogte van de extremiteiten en het hoofd aangeprikt. Alle meridianen in ons lichaam zijn communicerende vaten, en de balans wordt hersteld in dit netwerk door punten te kiezen die elkaar uitbalanceren.Waardoor je niet alleen pijn maar ook heel wat andere klachten kan behandelen.
Bij de behandeling van een pijnklacht wordt niet de plek van de pijn aangeprikt, maar worden er punten distaal van het letsel uitgekozen. 

Hoe lang duurt een behandeling?

Het gesprek voor de behandeling duurt 5-10 minuten, de behandeling 20-30minuten. Dit kan afhankelijk zijn van de soort klacht(en) en de conditie van de patiënt.
Bij een eerste consult duurt het intake gesprek langer, aangezien de acupuncturist een totaalbeeld dient te krijgen van de patiënt en zijn klacht(en).

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal behandelingen staat in correlatie met de duur, ernst en aard van de klacht. 
Acute klachten zijn vaak snel opgelost. Hoe langer de klacht aanwezig is, hoe trager vaak de reactie op de behandeling. Bij chronische klachten kan men wel reeds na een aantal (4-5) behandelingen beterschap verwachten, de behandelingsduur hangt enorm af van hoe lang de klacht al aanwezig is en de intensiteit van de klacht, en kan daarom moeilijk vooraf voorspeld worden.
Na 5-6 behandelingen wordt steeds een evaluatiemoment ingelast.
Acupunctuur is geen quick fix noch tovermiddel. Ik kan je op de goede weg helpen, doch een betere balans in je leven en cyclus vinden en vasthouden vraagt inzet van mij alsook van jou.
We werken er samen aan.

Is acupunctuur veilig?

Acupunctuur is veilig wanneer het door een erkend acupuncturist wordt uitgevoerd. De acupuncturist is aangesloten bij een beroepsfederatie (BAF).
Dit wil eveneens zeggen dat ik medische geschoold ben als ziekenhuisverpleegkundige en een postgraduaat Acupunctuur gevolgd heb van drie jaren. Ik ben aangesloten bij de Belgische Acupunctuur Federatie en volg ook jaarlijks bijscholingen.
Er wordt geprikt met steriele wegwerpnaalden. Zo is de kans op besmetting of een infectie zo goed als onbestaande.

Wat kan je verwachten na de behandeling?

Na de behandeling kan al een duidelijke verandering opgemerkt worden. Maar het kan ook zijn dat het effect van de behandeling even op zich laat wachten.
Bij een klein aantal patiënten is de eerste 48uren na de behandeling een toename van de klacht, gevolgd door een duidelijke afname van de klacht na die eerste 48 uren.
Is acupunctuur veilig tijdens de zwangerschap?
Acupunctuur is veilig tijdens de zwangerschap.
Het wordt vaak gebruikt om klachten voor (fertiliteit) en tijdens de zwangerschap (misselijkheid, vermoeidheid, zware benen, ...) te behandelen.
Na de bevalling kan acupunctuur helpen om terug de algemene lichaamsconditie te herstellen.
bottom of page